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Clarification Request 

References: ASHRAE 135.1 – 2007 - 9.14.2.2  

Background / Proposed Solution:  

Test 9.14.2.2 Adding a List Element With an Invalid Datatype states: 

1. TRANSMIT AddListElement-Request,

'Object Identifier' = L,  

'Property Identifier' = ListProp, 

'List of Elements' = (a single element with a datatype inappropriate for this 

property)  

2. RECEIVE AddListElement-Error,

Error Class = PROPERTY,  

Error Code = INVALID_DATATYPE, 

'First Failed Element' = 0 

Change to: 

1. TRANSMIT AddListElement-Request,

'Object Identifier' = L,  

'Property Identifier' = ListProp, 

'List of Elements' = (a single element with a datatype inappropriate for this 

property)  

2. RECEIVE AddListElement-Error,

Error Class = PROPERTY,  

Error Code = INVALID_DATATYPE, 

'First Failed Element' = 0 0 or 1 

Question: 

Clause 15.1.1.3.2 First Failed Element Number states that: 

This parameter, of type Unsigned, shall convey the numerical position, starting at 1, of the 
offending element in the 'List of Elements' parameter received in the request. If the request is 
considered invalid for reasons other than the 'List of Elements' parameter, the 'First Failed 
Element Number' shall be equal to zero. 

Shouldn’t returning a First Failed Element Number=1 also be acceptable in this case? 

Comment: 

The fact that there is only one element in the list should not preclude returning a 1 in this case. 
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Response: 

1 is the only acceptable result. A BTL Specified Test will be derived with this correction, and 
corresponding proposal DO-017 with it will be sent to the SSPC.   


