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Clarification Request 

 References: 135.1 - 2007 – Section 4.4.2 (g) definitions 

Background / Proposed Solution: 

135.1-2009 Section 4.4.2 (g) states: 

allowed values - a comma-delimited list of supported enumerations for an Enumerated 
datatype. A comma- delimited list of object types for properties that reference an external object 
identifier.  

The IUT’s MS/TP baud rate is configured by writing the Present_Value property of object (Analog 
Value, 4).The IUT denies writing any other value than 9600, 19200, 38400 or 76800 by initiating 
an Error-PDU with an error class of PROPERTY and an error code of VALUE_OUT_OF_RANGE. 
Configuration of the baud rate is a local matter. Note, however, that ANSI/ASHRAE 135.1-2007, 
Clause 4.4.2, defines the ‘allowed values’ restriction only for the Enumerated datatype, not for 
Real. 

Question: 

Does section 4.4.2 (g) intend to prohibit ‘allowed values’ restriction for properties that are neither 
Enumerate datatype nor that reference an external object identifier, in the EPICS? Is the ‘allowed 
values’ restriction forbidden for such a property in the EPICS? 

Response: 

No. The standard 135.1 does not intend to prohibit allowed values in this way. A proposal will be 
prepared for the SSPC to change the language in section 4.4.2(g). In the meantime the BTL will 
accept products which use an English language description for their allowed values for any 
property. 


