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Clarification Request 

References: “BTL Specified Test 2.2.8 & 2.2.9, “, “BTL Test Plan Section 9.1.1”,  “ASHRAE 135-
2004 sections 12.11.31 & 12.11.32”, 

Background / Proposed Solution: 

BTL Specified Test 2.2.8 & 2.2.9 test the MS/TP related properties of the Device Object as 
accessed via MS/TP. However, the test does not cover what should happen if the router supports 
multiple MS/TP links or if the device is not “homed” on the MS/TP link. 

ASHRAE 135-2004 sections 12.11.31 & 12.11.32 state that the Max-Master and Max-Info-
Frames are present if the device is a master node on the MSTP network. If the MS/TP bus being 
tested by  “BTL Specified Test 2.2.8 & 2.2.9, “ is part of a router then the following implications 
arise: 

1) If the MS/TP under test is the home port and the router supports multiple
MS/TP bus, then values reported will be the values for bus under test.

2) If the MS/TP under test is NOT the home port and the router supports multiple
MS/TP ports and one of other MS/TP ports is the home port, then values
reported will be the values for THAT bus (the changes will be reflected on the
other bus and not the one under test).

3) If the MS/TP under test is not the home port and the router supports NON-
MS/TP bus (ex. IP, Ethernet, Etc), and one of these NON-MS/TP bus is the
home port, then the Max-Info-Frames and Max-Master values will not be
present.

Question: 

Do my implications reflect how BTL will evaluate “BTL Specified Test 2.2.8 & 2.2.9”? 

Can “BTL Specified Test 2.2.8 & 2.2.9, “ &  “BTL Test Plan Section 9.1.1 be updated to reflect 
these implications. 

Response: 

If an IUT supports a single MS/TP port and this port is enabled, then the properties of the Device 
object shall specify the values of that port regardless of whether the IUT is a router 'homed' on 
the MS/TP port or another network segment.  No change to the test is required for this scenario. 

If an IUT supports multiple MS/TP ports and one or both of these ports are enabled, then the 
properties of the Device object should specify the values of one of the MS/TP ports regardless of 
whether or not the IUT is a router 'homed' on the MS/TP or another network segment.  Which 
MS/TP port that is represented in the Device object is a local matter.  For this scenario, the 
vendor should supply specific test instructions to the lab describing which port should be used 
when executing these tests. 

It is important to note that a router device is a node on an MSTP network regardless of whether or 
not it is 'homed' on that network. 

Improved support for multiple ports will be addressed when the SSPC 135 finalizes the Network 
Port object. 
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