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Clarification Request 
 
 
References:  BTL Testing Policies-15.1.fi.pdf 
 
Date of BTL-WG Response: 01-March-2018_ 
 
 All Actions Necessitated have been Completed 
 
Background:  
 
Testing Policies changes in section 2.2 recent version BTL Testing Policies-15.1.fi.pdf: 
explicitly adding (see phrase in bold):  
The BTL Testing process requires that applicants completely and accurately 
complete the BTL Functionality Checklist. The checklist is not the set of 
functionality that the applicant wants tested; it is the set of functionality 
implemented in the device. 
 
All functionality implemented in the product shall be claimed in the 
checklist, including partial implementations.  
 
Problem:  
 
I am hesitant to claim support for the Ethernet Datalink layer and have BTL test it since we 
do not sell this to new customers (we consider Ethernet deprecated).  We only want them 
on IP.  We use the Cimetrics stack, so it supports that datalink type and we do have a 
couple legacy customers that use it because our old workstation supported it.  
So from a compliance perspective is it ok that we do not claim Ethernet support?  We are 
not trying to be sneaky by not claiming it.   
 
Another example might be any vendor that uses an off the shelf communication stack 
(Cimetrics) might be getting a ton more functionality from that stack than they want or 
need in their product.  When they list their product, they should not have to claim all 
functionality the stack is capable of, just the functionality they want to promise to their 
customers.  
 
Question:  
 

1) is not claiming support for the Ethernet Datalink layer (or other functionality from 
that stack that is not want or need in their product) allowed and thus have BTL not 
test it? 
 

2) Is there another intended mechanism for indicating desire to have BTL not mention 
it on the Listing? 

 
Response:  

1) No. 
2) No 

The BTL Listing needs to completely and accurately identify all BACnet 
functionality in the product. However, a manufacturer may choose to not 
publicize deprecated functionality within their own literature.  
 

 


