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Clarification Request 
 
 
References: Specified Tests 20.0.Final 14.1.10 Forwarded-NPDU (Two-hop Distribution) 
 
Date of BTL-WG Response: June 2, 2022 
 
  
Background: Specified Tests 20.0.Final 14.1.10 Forwarded-NPDU (Two-hop Distribution) 
 
14.1.10 Forwarded-NPDU (Two-hop Distribution)  
Reason For Change: This makes changes to all tests in sections 14.1 and 14.2 and 14.7 that use 
the I-Am service, to allow the unicast form of the response.  
Purpose: To verify that an IUT, not configured as a BBMD, will process a Forwarded-NPDU 
message.  
Configuration Requirements: The IUT should not be configured as a BBMD. The TD shall be on 
the same subnet as the IUT. D1 is a device on a different IP subnet than the TD.  
Test Steps:  
1. TRANSMIT DA = Local IP Broadcast, SOURCESA = TD,  
Forwarded-NPDU,  
Originating-Device = D1,  
NPDU = Who-Is  
2. IF (the IUT responds with Unicast I-Am) THEN  
RECEIVE DA = D1,  
Original-Unicast-NPDU,  
NPDU = I-Am  
ELSE  
RECEIVE DA = Local IP Broadcast, SOURCE = IUT,  
Original-Broadcast-NPDU,  
NPDU = I-Am  
3. CHECK (The IUT shall not issue any Forwarded-NPDUs) 
 
 
Problem:  
In Testplan 20- Chapter 9.3.3 Test 14.1.10 Forwarded-NPDU (Two-hop Distribution) 
This test is required for a device in foreign mode.  
 
But 14.1.10 can not really be executed for a device in FD mode for a couple of reasons: 
 
- configuration requirements expect TD (which acts as BBMD) to be in the same IP subnet as the 
IUT. This does not really look like a reasonable relationship from FD to BBMD 
 
- there is no talk about the IUT to register foreign device to the IUT 
 
- step 1 expects the IUT to listen to a local IP subnet broadcast which is not a reasonable thing to 
do 
 
- step 2 the else would be unreasonable for an FD 
 
- step 3 would be wrong for an FD 
 
 
Essentially the whole test is not useful for a device in FD mode. 
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Question:  
 
Should the Test be skipped in foreign mode?  
 
 
 
Response: 
Yes. This test may be skipped for foreign mode for now.  
Until a replacement test is generated, a test which requires that the IUT 
respond to a global broadcast shall be applied to the IUT while it is in 
Foreign mode. 
 


